28 Eylül 2011 Çarşamba

Binlerce dövizzedeye müjdeli haber?

İsviçre Frangı ve Yapon Yeni ile konut kredisi çeken 200 bin dövizzedeye Yargıtay'dan müjdeli haber.
20 milyar dolarlık dövizzede dosyasında hesaplar değişiyor. Japon Yeni ve İsviçre Frangı'yla konut kredisi kullanan ancak iki para biriminin de aşırı değerlenmesi ile mağdur durumda kalan 200 bin dövizzedeye Yargıtay'dan müjdeli haber geldi.

EMSAL OLACAK
İzmir' de oturan Kamile Kaya tarafından 2009'da açılan dava, Yargıtay'a taşındı. Yargıtay da ilk derece mahkemesinin kararını bozdu ve yaşanan durumda bankanın da kusurlu olduğuna karar verdi. Bankanın tek taraflı koruma sözleşmeleri imzalatmasının hukuksuz olduğunu belirten Yargıtay, ayrıca yaşanan olayda yine bankanın 'kuvvetli yönlendirme etkisi var' kanatine vardı. Böylece binlerce döviz mağduru için ödedikleri kredinin yeniden hesaplanması ve TL kredisine dönüştürülmesi için umut doğdu. Davayı yürüten İzmirli avukat Burak Yalçın'a göre, kararla birlikte dövizzede dosyası yeni bir sürece girdi. Yalçın, "Bu konuyu emsal gösterip tüm mağdurlar haklarını arayabilecek" dedi. Döviz Mağdurları Derneği Başkanı Mustafa Reşit Özbalcı da kazanılan davanın dövizzede tarihinde bir ilk olduğunu ve diğer davalara da emsal teşkil edeceğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Dövizle kredi çeken arkadaşlarımızın direkt bu davayı emsal göstererek kredilerinin TL kredisine dönüştürülmesi istemiyle dava  açma imkanları var."

BİR DÖNEM MODAYDI
Türkiye'de döviz kuru ile borçlanma 2007 ve 2008'de moda olmuştu. Özellikle düşük faizli Japon Yeni ve İsviçre Frangı kredisinin cazibesine kapılan çok sayıda kişi, bu para birimleri üzerinden borçlara imza attı. 2008 krizi sırasında Yen'deki aşırı değerlenme, kredi taksitlerinin bir çoğunu 'ödenemeyecek' düzeylere taşıdı.

Kaynak: Takvim
Emlakşikayeti / Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder